Her Favvy

She’s 15mth now…
Disebabkan keadaan x mengizinkan untuk Mummy breastfeedkan sepenuh masa and dia bergantung sepenuhnya ngan EBM Ibu di siang hari (thanks niece)
so amik alternatif lain kena bagi dia banyak makan belah siang sementara nak tunggu mummy balik untuk directfeed…
Huhuhu sedih gak rasa tapi nak buat camne sudah ketentuan ceewah….
Dia suka makan sekarang ni huhuhu


Kismis makanan setiap pagi sebelum mandi hehehe
Sejak dari usia 6bulan Mummy dah bagi puree and memang ajar bagi puree buah and sayur lebih huhuhu sebab Danish ngan Daneen idak berapa suka sayur balik2 ayam… ayam…


Ini contoh2 puree yang Mummy tengok kat Pa&Ma Plus


Puree brokoli mcm ini rupanya hehehe smpi skang fav. Syahmina brokoli ni kalau nak tau dia suka sangat2 kalau gi steamboat celur brokoli ngan sup ayam bagi dia makan tp jangan lama2 sebab dia x suka dia suka yang rangup2 agaknya fresh kata dia :D


Ini plak puree lobak…
Tapi Syahmina xboleh makan masa dia kecik sebab allergic nnt Mummy wat entry kenapa lobak dalam kategori allergy
Masa gtau dia allergy ngan lobak semua x caya sbb cam x logik lobak tukan sayur mana boleh buat budak allergy huhuhu
Bila da setahun and ajar semula mkn lobak tu baru okey and her favvy now makan begitu sahaja…


Ini puree keledek dulu masa mula2 dia mmg suka yang ini penyediaan pun senang hehehe
Sekarang Mummy masih lagi bg keledek tp bukan sebagai puree tp finger foods… Buat cam fries campur unsalted butter, rosemary or parsley sbg bau masuk microwave oven bakar da siap….

Selain tu yg xde dlm edisi ni tp Syahmina suka bebeno avocado ngan labu… Avocado tu senang keje kopek lenyek2 dah siap hehehe…

Tu antara menu wajib isnin hgg jumaat mmg no ayam or daging tp ari sabtu ahad free day spaghetti, nasi lemak, pancake semua dlm menu ari minggu bila mood rajin datang bile mood malas pekena jek ah sekodok kurma+kismis ye baby…

Jot’s :: Saya rindu saat pumping, kumpul stok huhuhu

– Posted using BlogPress

Location:Fav. Dahiyah Syahmina