Posted in am, My Family

Baru setahun corn…

Kejadian ari Selasa sebenonye ni
biasa ah Mummy DaSy kan byk lemak “M”
macam biasa ah Selasakan paso malam, w/pon aritu MC x keje
paso malam tetap gi tapi dok dalam keta jek ah x larat nak jalan²
kang x pasal² pengsan sape yg susah
dalam kul 6.30pm g, kul 7.30pm balik singgah umah MIL anta pesanan dia.
Kul 8pm baru smpi umah, dari umah nmpk my mom dok lambai² tangan soh gi umah dia
dalam ati “Nak ape gak ah ibu ni gaknya, nak bergossip ah tu” miahaha keji.
Dalam masa yg sama nmpak PakNgah DaSy ngan tualanye pegi ke kereta amik baju keje
dalam ati “Pe ngentam budak ni malam² buta nak gi keje. Bank mana buka malam2 ari ni”
pastu Mummy terus masuk umah, Danish & Daneen jek yg gi umah nenek diorang
w/pon ayah dah bagi amaran pastu terus balik, tapi diorg x gak balik² selagi x menjerit
bila anak² x balik, Mummy baru nak kuar suara tarzan
PakNgah DaSy sampai, mengepoh
“Ibu panggil ko, ada budak datang umah tadi dia amik sparepart moto Mok *PakUda DaSy*
“Abis yg ko ke hulu ke hilir bawak baju keje ni ngentam”
“Aku balik keje tadi terus tido, pastu ayah kejut aku ingat dah siang nak keje, tp napa dia mintak tipon, aku bg jek ah pastu ayah keluar budak² tu datang pulang barang tu semula, ibu ngan ayah xde gi kedai”
sumpah ape mamat tu merepek pastu dah tak dengar coz dah terus gi umah my mom nak tau kejadian yg sebenarnya, dan ceritanya begini……
Petang tu budak² tu (2 org bahasakan diorang ngan A & B) datang ngan Zack anak angkat my mom.
TokAyah dah nampak budak 2 org tu main² sparepart moto tu, bila suh masuk diorg kata xpe ah cik.
Pastu budak² tu ngan Zack balik. Pastu TokAyah ngan Nenek nak kuar gi kedai tp sebelum tu TokAyah tergerak ati nak tengok sparepart yg budak tu buat main, sekali tengok & cari² x jumpa.
Terus gi cari Zack.Pinjam tipon PakNgah, tipon² suh datang, tpi masa diorg datang TokAyah belum balik kedai, so cuma PakNgah jek yg ada kat umah.
Pastu PakNgah tipon Nenek cakap ada budak, walhal pasa masa tu PakNgah blurrrrrrrrrr yg amat tak tau ape citer.
Bila dia tanya Zack baru tau citer sebeno. Kat kedai TokAyah dah nak balik dulu, tp Nenek x kasi nnt lain lak jadinya.
So bile kitorang balik, PakNgah citer terus gi, dalam masa yang sama PakUda balik bawak moto cam pelesit.
Turun jek moto, bukak helmet nak dihentak dia budak tu ngan helmet.
Nenek dah menjerit² “Dah bang, mati anak orang, x sayang ibu ke?”
tak cukup ngan tu dia masih lagi x puas ati batang penyapu plak dia amik nak di pukul budak tu yg PakNgah ni ngan tuala tarik PakUda, sambil cakap ngan suara yg slow motion
“Dah ah, klu tak aku dah bedal dulu. Ko g masuk dalam”
Pastu sebelum masuk kata PakUda “Korang, pegi balik skang aku xnak tengok muka korang lagi. Skang pegi berambus”
Budak tu dah merongkah bangun nak balik. Mummy lak spoilt leh tanya macam²
“Korang ni kecik lagi, tingkatan berapa?
“Tingkatan 2” kata si A
“Tingkatan 3” kata si B
PakUda kat dalam nyahut “Benti jek sekolah, gi mencuri jek”
Pastu si B cakap “Saya x pasan bila masa dia (Si A) bawak balik barang tu” si B ni cerita penuh perasaan, and Mummy plak leh percaya, bak kata mmg senang jek klu nak tipu Mummy.
Pastu Mr.hBy soh duduk balik, hahaha masa tu ah jadi panjang, panjang & panjang.
Mr.hBy tanya “Ko anak sapa?” diorg pun cakap ah bla..bla..bla…
Tny lagi “Dah lama ke wat keje ni”
Si A “Baru sekali”
“Ha bagus, lain kali pegi umah orang amik, mencuri”
Si A “Tak, baru sekali jek”
terus PANG, makan penampo Mr.hBy, tu lah budak lainkali menjawab, memang pantang Mr.hBy budak² menjawab jek kejenya ni.
Pastu Mummy terus balik coz Danish cakap “Mummy, jom balik org takut ah”
yang si Daneen plak “Nak tido ngan nenek” menjerit², Mummy trus dukung kang xpasal² plak ko kena penampo ngan Ayah ko dik.
Pastu Mummy x tau ape citer yang berlaku sebenonye tgk dari umah jek, org dah ramai makpak budak 2 tu pun ada.


Kabur ah plak, masa ni polis dah sampai Mummy kat umah coz tidokan Daneen xkan ah nak tinggalkan plak anak² ngah tido.
Ape yg tau sebenonya citer asal adalah bukan citer sebeno bila dah jadi kes polis.
Sampai ke rumah dengar polis tengking budak² tu, seram ooiiiiiii….
Tapi bukan jadi kes pun, Mr.hBy nak ajar jek biar budak² tu serik.

Owwhhh nmpk tak budak baju kuning (B) ngan merah (A)
yang PakUda ngan TokAyah ngah berbual tu bapa & abang si A.

Si B ni yang ambil sebenonye. Cis bedebah Mummy di tipu bulat² kuang asam tul. Tapi xpe budak ni merasa penampo kiri kanan ngan Mr.hBy.
Tu ah ko tipu lagi laki aku.
Mule² nak panggil parents dia dtg, dia kata dah cerai.Pdhal tidak sebenonya
Pastu Mr.hBy tipon sedaramara dia, katanya klu panggil pun family dia xleh terima
kiranya manja giler ah. Bukan tu jek macam² dia citer…Logik ke anak xtau no. tipon mak bapak…dasar penipu tul.
Budak macam ni memang xkan serik.
Dia pindah dok kampung pun sebab kena benti sekolah.

Si A takut Si B pukul terus ngaku dia yang amik walhal xde moto pun.
Klu B suh ko terjun gaung pun terjun gaknye…. BA DAL WAU HA

Jot’s :: Jauhkan ah dari terjadi kat anak² sendiri..

footer

2 thoughts on “Baru setahun corn…

Comments are closed.