• Solid Food

    Belum sedia :)

    food

    Tanda2 yang menunjukkan baby anda belum bersedia untuk makanan pertama, w/pon umur dah 6bulan tapi belum sedia tak boleh jugak ye, harap maklum…

    Damia dari 4bulan da bersedia tapi Mummy belum nak bagi lagi :) belum masanya hehehe..

    P/S :: kurma x lulus, epal da lulus, pisang plak lepasni..

  • Damia,  Solid Food

    Puri Kurma

    image

    Oleh kerana Damia dah 6bulan mummy decide untuk beri dia makan..

    Her 1st food puri kurma..
    Mula2 perancangan Mummy nak buat mcam masa Dahiyah Syahmina dulu jadikan stok, tapi Mr.hBy kata masak tiap2 ari huhuhu hamba yg menurut perintah..

    Cara2 penyediaan puri kurma
    -kurma buang biji pastu kukus kurma kemudian blend kemudian tapis.. masa blend tu mummy guna air zamzam ckit utk cairkan

    Kenapa kukus tidak direbus??
    Kerana utk mengekalkan nutrien klu rebus nutrisinya akan pergi ke air rebusan, mana2 pun boleh hehehe

    Kenapa KURMA..
    Kerana Mummy nak ajar dia makanan sunnah.. pastu nanti boleh ah bagi Damia, Qaseh Gold Junior :) hehehe

    Cubaan pertama petang semalam buat cair2 kesudahannya x cukup dia makan huhuhu

    Baju naik koreng x nyempat minyak disuap.. so kite tunggu dan lihat 4days rule ye untuk bagi dia serasi..

    Dlam minda Mummy pasni nak bagi epal, carrot, brokoli ikut turn kan tetapi silap2nya bila da tlambat bangun kompem pisang @ avocado jadi mangsa hehehe berangan bkan main lagi macam rajin :D

    image

    Budak koreng.. kalau tengok kakak2 abang main dia pun ada hati nak join sama huhu

  • Finger Food,  Solid Food

    Bread? Biscuit?

    image

    Ini bentuk yg Mummy buat untuk Syahmina sebab kat umah xde cookie cutter hehehe
    toreh pakai pisau jek senang keje eden :)

    image

    so from now on no more baby bites for her…

    bukan setakat Syahmina jek suka tapi Danish, Daneen & Mr.hBy pun suka hehehe 1st time buat
    bekalkan Syahmina, Daneen irihati ah plak nak jugak
    huhuhu terpaksa ah berjanji untuk bekalkan dia esok plak
    image

    ni Mr.hBy buat untuk dia konon2nya hehehe
    akan tetapi dia x makan ceh…

    Resepi for biskut roti ni senang jek

    Roti – me guna gardenia

    Cara2 :-
    Potong roti ikut suka, pastu bakar pada 130c selama 1jam…

    sumber HERE

    Jot’s :: Entry arini sebab malam tak boleh tido tu yg rajin wat scheduled entry… Harap maklum

  • Solid Food,  Syahmina

    Banana’cado

    image

    Sejak bby dah setahun mummy mmg xpnah bagi puree
    Selalunya pagi masak bubur pastu petang blik keje trus msak bubur+puree yg da beku…
    Arini try bagi dia banana’cado, mummy rasa sedap tp agaknya tekstur yg lembik semacam tu yang dia xnak tp nasib baik Mummy ada buatkan fingers food utk dia…

    Owh sebelum terlupa banana’cado tu ialah banana+avocado

    Semua sedia maklumkan avocado ngan pisang ialah makanan paling senang disediakan x perlu rebus2 hanya lenyek2 da siap, nak lagi senang guna hand blender da siap x smpi 1minit da siap tu utk pesakit macam Mummy ah “M” da membesar…

    image

    Budak kecik yang berangan dia da besar ah sangat… Belum jalan betul tapi segala selipar ngan kasut org dewasa semua dia nak cuba ceh..
    ari sabtu aritu da genap 1y1m tapi jalan takut2 lagi…

    Jot’s :: Mummy da x sabar nak pakaikan Dahiyah Syahmina kasut *ngee*

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube