Cream Caramel

Akhirnye tercapai gak hasrat nak wat Cream Caramel ni
sebenarnye dah lama nak wat tp takut tak menjadi
tapi cekalkan semangat & buang “M” dalam diri jauh² cewahhh
senang ghupenye tak smpi 1/2jam dah siap bahan²nye
semuanye gara terpesona ngan Jade wat entry pasal Smooth Cream Caramel nilah

ni lepas kuar microwave, terpeleot ckit
camne ntah leh terpelot Mr.hBy yang kuarkan dari loyang
klu me yang kuar mmg confirm xterpelot
tapi terus xde ghupe hancurnye.

seperti biasa Daneen yang paling byk makan
“SEDAP” kata dia, dia ni ape yg Mummy masak smua sdap w/pon pada tekak Mummy xsedap
bagus dik, pndi amik ati tak sia² Mummy anta gi sekolah :)
Danish lak, dalam “Tak Sedap” tapi kat gambo tu ada sudu besi tu dia yang wat cacat gambo dok cedok, randau dalam tu xssempat sejukkan.
Ape2 pun mmg smooth Jade spt yg diperkatakan ahaks
tapi lain kali kna adjust temp. maybe lain oven lain temp. nyer kot…
anyway resepi ni C&P dari mummy_Jade

Bahan²

Caramel Base

1 cawan castor sugar
Sedikit air

Cara²

Masukkan castor sugar di dalam loyang.. Letak loyang di atas dapur gas dan masak gula castor dalam loyang tu sampai warna berubah sedikit coklat atau dah berbuih sedikit.. Then masukkan air sedikit untuk mencairkan gula sikit gula tu.. Kacau rata dan letakkan ke tepi untuk sejuk sebentar

Note : gula yg tengah berbuih tu kalau kena air akan ada meletup-letup sikit.. careful eh.. pakai senduk untuk kacau air gula tuh.. jgn pakai sudu.. nanti terpercik ke tangan.. mak aih..sakit gile.. hahah


Bahan Utama Cream Caramel

4 biji telur
2 biji telur kuning
500 ml susu segar
1 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit butter ( untuk di sapu pada tepi loyang)

Cara²

  1. Panaskan susu di dalam periuk.. Masukkan gula castor dan kacau di atas api.. tak payah sampai mendidih.. cukup sekadar panas sedikit dan gula castor hancur
  2. Pukul telur sehingga rata (gunakan garfu..bukan pemukul telur) dan masukkan esen vanila.
  3. Masukkan susu yang dah di panaskan ke adalam adunan telur dan esen vanilla dan kacau rata. Tapis adunan tersebut
  4. Panaskan oven (150 degree)
  5. Tuangkan adunan yang dah di tapis ke dalam loyang caramel base tadi
  6. Masukkan adunan ke dalam oven.. Kena bakar cream caramel ni dengan cara steam bake.. dan bakar selama 1 jam..

Enak banget klu makan time sejuk² perghhhh marvellous….


footer

37 Replies to “Cream Caramel”

  1. kau buat saliva ku membanjirrrr.. arghhh..
    ni my peberet tapi nk buat sndri hampehh.. bulan pose bli hari2 tapi coet mahal siut.. huh!

  2. Ealyie :: hahaha silakan membanjir… mmg lerrrr klu dulu bln pose jek Mr.hBy sll beli kat bazaar Uda ngan various puding tu :).. tahun ni mak dah pndi wat sdiri miahaha

  3. 我們採用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 LUTRONICS® SPECTRA SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

  4. IELLIOS是由歐盟資助倫敦大學細胞重建研究所研究. 採用諾貝爾生理醫學獎科技 , 透過”納米能量電流” 以最親膚與迅速導入的方式 , 利用電腦化系統去令皮膚再生 , 令皮膚組織在無創傷的情況下自然更新及收緊 . 這治療是無創無痛的 . 完成治療後亦沒有傷口 . 我們是香港第一引入IELLIOS的機構 , 醫生會根據客人不同情況去為你設計不同的組合 .在外國IELLIOS受到很多荷里活明星, 歌手以至政客的追棒 , Madonna的facialist kate somer -field就常用IELLIOS為她護理肌膚 , 令52歲的她肌膚輪廓均保持於30歲的狀態. IELLIOS的訊號技術,採用心臟起博起原理,活躍無法正常運作的心臟細胞。訊號技術可活化及修復愛損皮膚,透過傳送訊號,激活靜止的細胞。IELLIOS的訊號技術給予細胞指令,引發細胞再次生長,令肌膚重回年輕。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *