Cream Caramel

Akhirnye tercapai gak hasrat nak wat Cream Caramel ni
sebenarnye dah lama nak wat tp takut tak menjadi
tapi cekalkan semangat & buang “M” dalam diri jauh² cewahhh
senang ghupenye tak smpi 1/2jam dah siap bahan²nye
semuanye gara terpesona ngan Jade wat entry pasal Smooth Cream Caramel nilah

ni lepas kuar microwave, terpeleot ckit
camne ntah leh terpelot Mr.hBy yang kuarkan dari loyang
klu me yang kuar mmg confirm xterpelot
tapi terus xde ghupe hancurnye.

seperti biasa Daneen yang paling byk makan
“SEDAP” kata dia, dia ni ape yg Mummy masak smua sdap w/pon pada tekak Mummy xsedap
bagus dik, pndi amik ati tak sia² Mummy anta gi sekolah :)
Danish lak, dalam “Tak Sedap” tapi kat gambo tu ada sudu besi tu dia yang wat cacat gambo dok cedok, randau dalam tu xssempat sejukkan.
Ape2 pun mmg smooth Jade spt yg diperkatakan ahaks
tapi lain kali kna adjust temp. maybe lain oven lain temp. nyer kot…
anyway resepi ni C&P dari mummy_Jade

Bahan²

Caramel Base

1 cawan castor sugar
Sedikit air

Cara²

Masukkan castor sugar di dalam loyang.. Letak loyang di atas dapur gas dan masak gula castor dalam loyang tu sampai warna berubah sedikit coklat atau dah berbuih sedikit.. Then masukkan air sedikit untuk mencairkan gula sikit gula tu.. Kacau rata dan letakkan ke tepi untuk sejuk sebentar

Note : gula yg tengah berbuih tu kalau kena air akan ada meletup-letup sikit.. careful eh.. pakai senduk untuk kacau air gula tuh.. jgn pakai sudu.. nanti terpercik ke tangan.. mak aih..sakit gile.. hahah


Bahan Utama Cream Caramel

4 biji telur
2 biji telur kuning
500 ml susu segar
1 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit butter ( untuk di sapu pada tepi loyang)

Cara²

  1. Panaskan susu di dalam periuk.. Masukkan gula castor dan kacau di atas api.. tak payah sampai mendidih.. cukup sekadar panas sedikit dan gula castor hancur
  2. Pukul telur sehingga rata (gunakan garfu..bukan pemukul telur) dan masukkan esen vanila.
  3. Masukkan susu yang dah di panaskan ke adalam adunan telur dan esen vanilla dan kacau rata. Tapis adunan tersebut
  4. Panaskan oven (150 degree)
  5. Tuangkan adunan yang dah di tapis ke dalam loyang caramel base tadi
  6. Masukkan adunan ke dalam oven.. Kena bakar cream caramel ni dengan cara steam bake.. dan bakar selama 1 jam..

Enak banget klu makan time sejuk² perghhhh marvellous….


footer
7 comments
  1. kau buat saliva ku membanjirrrr.. arghhh..
    ni my peberet tapi nk buat sndri hampehh.. bulan pose bli hari2 tapi coet mahal siut.. huh!

  2. Ealyie :: hahaha silakan membanjir… mmg lerrrr klu dulu bln pose jek Mr.hBy sll beli kat bazaar Uda ngan various puding tu :).. tahun ni mak dah pndi wat sdiri miahaha

  3. wah.. nampak sedap..
    hantar ckit kerumah bleh..;)

  4. yummy..memang nak try buat..tapi tak try try lagi..
    copy resepi..tqsm!!

  5. alahai mummy..sedap nya.minta ckit ek..

  6. …wahhhh sedap itu!!!!!!!!

  7. wah..sedapnyeeee….

Comments are closed.