E-Filing

Ari Isnin ritu duk berbual ngan Mr.Hubby
Me : “Ney, tahun ni tak dapat surat lagi tak kena cukai kot”
Mr.Hubby : “Byk cantik, tiap² tahun kena taksir”
Me : “Yelah, tapi ni dah nak bulan 4 xde dapat borang BE pun lagi”
Mr.Hubby : “Pakai e-filing mana ada borang dah 3 tahun yang oii..tu pun x reti2 lagi”
Me : “Lupe ah”
Mr.Hubby : “Cbuk tanya ni EA Form dah dapat ke. Tiap² awak punye yg lambat dapat”
Me : “Belum, sebelum 15/04 kot dapat,coz bonus kuar dulu baru kuar EA selalu camtu”
pastu me terus diam malas nak argue kang makin panjang
tapi dalam hati membebel gak ah coz kena ceramah

pastu semalam dapat surat Urusan Seri Paduka Baginda
Mr.Hubby cakap
“Ni ha surat yang awak tak sabo na tunggu”
hampeh kan dok perli²
Citer pasal e-filing ni teringat dulu²
masa 1st time diperkenalkan
kitorg terus cuba ah kononnye nak advance
masya’allah punye ah sesak masa tu
berejam² tunggu dah ah xde tempat duduk
berdiri berejam² macam nak patah kaki
pastu 2nd year try wat kat umah
tapi line lak hampeh
actually me lupe camne nak wat
last² lagi 3 ari tarikh tutup gi LHDN wat kat sana jek
tapi lagi ramai dari tahun sebelumnye
amik ko dari pagi sampai tengahhari
sempat gi b/fast, lunch & shopping
last year kitorg wat sendiri kat umah
dengan jayanye tanpa berasak² kat sana
tapi ada kemusykilan masa mule²
daftar dulu kata staff LHDN
sijil digital tu limitnye 3 tahun
so tahun ni leh guna lagi ke takgaknye…
Mr.Hubby dok asak jek tanya macam ah wife dia ni keje LHDN kan
but thanks to MIMI dengan senangnye
just email saja tuk bertanya….

Note : tapi xleh wat lagi EA belum sampai…

Categoriesam

12 Replies to “E-Filing”

  1. siti pun baru 2 thun lpas guna e-filing…w,pun siti tak pernah kene byr income tax, tapi suka wat…sbb kwn2 hubby suka minta tlong siti watkn e-fling diaorg…he he he…

  2. Dysport是A型肉毒桿菌素,為英國一所受嚴格監管的藥廠內透過高科技純化程序提煉的蛋白質。 Dysport更獲美國食品及藥物管理局FDA核准用於美容用途,肯定其效果及安全性。其能有效阻隔神經訊息傳達,令肌肉不受神經控制,減退因肌肉而過度收縮引致的面部動態性皺紋及放鬆過度活躍的肌肉,以達到瘦面、瘦小腿效果;亦能抑制汗腺掛汗的神經系統,有效減少汗水分泌,達到止汗​​及減少異味。Dysport 瘦面 溶脂 Dysport注射到咬肌內,抑制神經肌接頭處乙酰膽鹼遞質的傳遞,使咬肌張力變小而達到瘦臉效果。

  3. 「 生蛇 」( 醫學名稱是 『帶狀疱疹』Shingles ) 是由水痘病毒引起的疾病。水痘癒合後,病毒在神經細胞潛伏多年,日後隨時重新激活後導致的帶狀皮疹,就是「 生蛇 」。因此,凡感染過水痘的人,都有機會「 生蛇 」。病發時,身體某一部位會感到內疼或劇痛,通常是臉或背部及腰部的一側;這時由於病毒從脊髓處沿其中華一條神經擴散到身體以及去到連接的皮膚表面,形成紅疹及小水疱。帶狀疱疹疫苗Zostavax康栢苗 (蛇針)能助減低「 生蛇 」的機會,有效預防: 「 生蛇 」( 帶狀疱疹 ) 成效高達 70% 「 生蛇 」的後遺神經痛:即使紅疹痊癒,神經痛還可以持續數月或數年。年紀越大,持續有後遺 神經痛風險越高 「 生蛇 」引起的急性及長期痛症 不適用人士: 曾對疫苗成分包括明膠( Gelatin ) 及紐奧黴 ( Neomycin ) 有過敏性休克反應的人士 有原發及繼發性免疫系統問題的病患者,或正服用抑鬱免疫系統藥物(如高劑量膽固醇)的病人 患有肺結核,正發病及未經治療人士 孕婦

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *