Hari Pertama

Puasa pertama semalam memang mencabar
kerana ku yg sentiasa lapar terpaksa berpuasa,
Alhamdulilah semalam x berasa lapar sampai ke petang.
Tapi lepas jek buat dadih coklat & vanilla badan penat yang amat
tido dari kul 2pm-5pm x sedar2 anak banak tertido.
Sahur lak memang dah set jam kul 4am alarm bunyi terus bangun.
Pastu sambung tido balik kul 6.30am bgn solat subuh.
Semalam gak adalah hari pertama mengajar Danish berpuasa.
Sahur dia tak bangun coz me bgtau hBy x yah kejut kang dia melalak plak.
Mule2 pagi kul 7am nak susu, me cakap mana bolehkan abang puasa.
Pastu dia terus ikut hBy g wat keje sampai kul 10.30am,
pastu sampai kat umah dia kata haus, hBy bgtau kejap lagi kul 12pm.
Dia okey lagi, 11.45am dia cakap “Mummy ni dah nak pukul 12pm boleh ke haus ni?”
Me cakap “Kejap lagi ah bang”, pastu suh dia tido dia taknak
me ajak dia gi umah nenek dia, sampai jek umah nenek dia
entah ape di cohceh ngan nenek dia, me tengok si nenek ni bagi ais F&N grape kat dia
tak toleh kiri kanan lagi terus di tonggangnye botol tu.
me cakap “Abang lg 5 minit”
my mom cakap “Alah lagi 5 minit dah boleh ah tu, selalu camni dia dah 2 kali 2 makan”
lorrr nenek dah cakap camtu me nak cakap ape lagi ye dak…
pastu balik hBy tanya mana Danish? Dia haus tadi kesian.
Me bagitau dah selamat minum ngan makan sekali kat umah nenek dia.
hBy “Sapa kasi”
me “Ibu ah, takkan org plak”
hBy cuma geleng pala jek…… tapi Alhamdulillah ah dia dapat bertahan w/pon setengah hari.
Untuk arini cuma setakat pukul 11am sahaja dia mampu bertahan.
Semalam kami berbuka di umah NekYang Danish& Daneen
berbuka ngan roti john, murtabak, kari ayam, sambal petai, kacang panjang goreng, air sarsi, air kelapa muda, air durian belanda, air teh, air asam boi & air soya.
uish banyaknye tak berhabis2 rasanya coz we all dah balik awal.

Ape korang buka arini? Arini buka umah Mil taktau ape plak…..

head4_edited-1

13 Replies to “Hari Pertama”

  1. kesian kan kalau tgk anak-anak melepek kepenatan. tapi nak kena train diaorg gak tuk berpuasa. nenek tak sampai ati tu…

  2. cian dia.. tp, x pa… ajar dari kecik2 lagi senang… dah biasa nanti ok la… adam besar sket nanti nak ajr cam tu jgak lah

  3. Chayok danish! Chayok!!!

    Uiissshhh…banyaknya korang punya air utk berbuka…..lebih dari lauk pauk pulak…..

    Kitaorg air sejenis je tapi banyak…

  4. cayalah danish..puasa setengah hari ok la tu untuk permulaan..apa pun cuba sebanyak hari yang boleh key…to atie & family..selamat menyambut ramadhan…

  5. alahai kesian dia… tapi tak pe la kan.. mengajar dia camne nak berpuasa.. amboi kemain byk lagi minuman tu ya.. :D

  6. hihihi..ble dengar nenek kasi makan …teringat i kat arwah nenek i yang selalu bekap i masa kecil,mula2 blajar puasa,,,,huhuhuhu…whatever kene train gak ek.

  7. 由全球生長因子與胜肽韓國廠商CAREGEN研發,利用美國專利「KP7-4胜肽技術」,獨特滲透配方提供高穩定、高滲透、高效能的胜髮環境,模擬人體生髮機制,目的使頭皮、毛囊恢復健康及作用活性,重啟生髮系統。DR CYJ髮胜肽療程的治療原理為 利用複合活性成分配方恢復毛髮平衡, 根據生態生物工程原理研發, 關鍵胜肽名為KP7-4,結合了七種專利胜肽, 實驗證明能有效模擬「人體胜髮因子」,掌握育髮四關鍵:毛囊強健、減緩異常落髮、強化髮根、供給毛囊血管營養,模擬毛髮循環機制,同時減緩異常落髮及強化髮根。DR.CYJ髮胜肽不含藥性且無副作用,能有效促進增髮

  8. 以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *