Posted in am, Danish, Me, Ney

Hari Pertama

Puasa pertama semalam memang mencabar
kerana ku yg sentiasa lapar terpaksa berpuasa,
Alhamdulilah semalam x berasa lapar sampai ke petang.
Tapi lepas jek buat dadih coklat & vanilla badan penat yang amat
tido dari kul 2pm-5pm x sedar2 anak banak tertido.
Sahur lak memang dah set jam kul 4am alarm bunyi terus bangun.
Pastu sambung tido balik kul 6.30am bgn solat subuh.
Semalam gak adalah hari pertama mengajar Danish berpuasa.
Sahur dia tak bangun coz me bgtau hBy x yah kejut kang dia melalak plak.
Mule2 pagi kul 7am nak susu, me cakap mana bolehkan abang puasa.
Pastu dia terus ikut hBy g wat keje sampai kul 10.30am,
pastu sampai kat umah dia kata haus, hBy bgtau kejap lagi kul 12pm.
Dia okey lagi, 11.45am dia cakap “Mummy ni dah nak pukul 12pm boleh ke haus ni?”
Me cakap “Kejap lagi ah bang”, pastu suh dia tido dia taknak
me ajak dia gi umah nenek dia, sampai jek umah nenek dia
entah ape di cohceh ngan nenek dia, me tengok si nenek ni bagi ais F&N grape kat dia
tak toleh kiri kanan lagi terus di tonggangnye botol tu.
me cakap “Abang lg 5 minit”
my mom cakap “Alah lagi 5 minit dah boleh ah tu, selalu camni dia dah 2 kali 2 makan”
lorrr nenek dah cakap camtu me nak cakap ape lagi ye dak…
pastu balik hBy tanya mana Danish? Dia haus tadi kesian.
Me bagitau dah selamat minum ngan makan sekali kat umah nenek dia.
hBy “Sapa kasi”
me “Ibu ah, takkan org plak”
hBy cuma geleng pala jek…… tapi Alhamdulillah ah dia dapat bertahan w/pon setengah hari.
Untuk arini cuma setakat pukul 11am sahaja dia mampu bertahan.
Semalam kami berbuka di umah NekYang Danish& Daneen
berbuka ngan roti john, murtabak, kari ayam, sambal petai, kacang panjang goreng, air sarsi, air kelapa muda, air durian belanda, air teh, air asam boi & air soya.
uish banyaknye tak berhabis2 rasanya coz we all dah balik awal.

Ape korang buka arini? Arini buka umah Mil taktau ape plak…..

head4_edited-1

6 thoughts on “Hari Pertama

  1. kesian kan kalau tgk anak-anak melepek kepenatan. tapi nak kena train diaorg gak tuk berpuasa. nenek tak sampai ati tu…

  2. cian dia.. tp, x pa… ajar dari kecik2 lagi senang… dah biasa nanti ok la… adam besar sket nanti nak ajr cam tu jgak lah

  3. Chayok danish! Chayok!!!

    Uiissshhh…banyaknya korang punya air utk berbuka…..lebih dari lauk pauk pulak…..

    Kitaorg air sejenis je tapi banyak…

  4. cayalah danish..puasa setengah hari ok la tu untuk permulaan..apa pun cuba sebanyak hari yang boleh key…to atie & family..selamat menyambut ramadhan…

  5. alahai kesian dia… tapi tak pe la kan.. mengajar dia camne nak berpuasa.. amboi kemain byk lagi minuman tu ya.. :D

  6. hihihi..ble dengar nenek kasi makan …teringat i kat arwah nenek i yang selalu bekap i masa kecil,mula2 blajar puasa,,,,huhuhuhu…whatever kene train gak ek.

Comments are closed.