Kelebihan Hari Jumaat

Imam Al-Ghazzali berkata bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud sebaik-baik hari yang terbit padanya matahariadalah hari Jumaat.Pada hari itu dijadikan Adam a.s. dan pada hari Jumaatlah terjadinya kiamat.

Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan semulia-mulia hari di sisi Allah.”

Imam Al-Ghazzali menambah bahawa Kaab Al-Ahbar (seorang tabien dan ulama yahudi yang memeluk ugama islam pdzaman Saiyidina Abu Bakar) berkata burung-burung dan haiwan apabila bertemu satu sama lain pada hari Jumaatmengucapkan Selamat, selamat hari yang baik“.

Imam Al-Ghazzali juga berkata malam Jumaat mempunyai banyak kelebihan dan disunnahkan pd mereka yg mempunyaiisteri bersatu pd malam itu.

Doa Antara Dua Khutbah

Kebanyakan ulama berpendapat waktunya adalah antara dua khutbah, iaitu pd saat imam sedang duduk setelahkhutbah pertama sebelum beliau bangun utuk khutbah kedua. Saat inilah saat yang paling dimustajabkan doa.

Sedekah Pada Hari Jumaat

Bersedekah membawa pahala yang besar. Ia menjauhkan bala, menjauhkan penyakit dan mendekatkan diri kepadaAllah. Apalagi jika dilakukan pada hari Jumaat.

Mati Pada Malam Jumaat

Hadis nabi Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali diselamatkan Allah daripadafitnah kubur.

Kelebihan Menunaikan Sembahyang Jumaat

Nabi bersabda Barangsiapa yg dapat menunaikan sembahyang Jumaat maka baginya disisi Allah pahala seratus orangyg mati syahid. Dan barangsiapa meninggalkan sembahyang Jumaat sebanyak 3 kali tanpa darurat, maka Allah akanmengecap hatinya.
Ibadah pada hari Jumaat.

Perjalan ke masjid – adalah sunnah mengambil jln yg jauh tetapi apabila pulang sunnah ambil jln yang dekatImamAl-Ghazzali.

Selawat

Sabda nabiBanyakkanlah berselawat ke atasku pd hari Jumaat kerana sesungguhnya ia adalah hari saksi (hari Jumaat)disaksikan oleh para malaikat.

Mandi dan Pakaian

Sunnah pada hari Jumaat memakai pakaian yang bersih, baru dan berwarna putih.

Memotong Kuku

Ibn Masud berkata Mereka yg memotong kuku pd hari Jumaat, Allah akan sembuhkan dia dari segala penyakit dan berikannya keselamatan”.

SUMBER : here

[Jot’s :: Hawat dari pagi dok search gambo² PD, Mr.hBy take note]

footer

6 Replies to “Kelebihan Hari Jumaat”

  1. 韓國隆乳專門診所 Bong Bong Breast Center 參與國際會議,與各國隆乳專家經驗交流並接受韓國媒體採放報導。︱米蘭時尚診所 本院王君瑜醫師於韓國隆乳專門診所 Bong Bong Breast Center 參與國際會議,與各國隆乳專家經驗交流並接受韓國媒體採放報導。

  2. 中臉拉皮、傳統拉皮、內視鏡拉皮、改良式傳統拉皮、五爪拉皮、三爪拉皮、八爪拉皮術、SMAS拉皮、Deep plane、sub-SMAS等一些相關議題、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *