Ekspo Johor Berkemajuan 2017 bersama Komuniti FoodTruck

Jangan risau lapar kalau ke Ekspo Johor Berkemajuan sbb ada jual Komunite foodtruck kat situ…
Harap2 dapatlah kami ke sana juga hehehe
Selain vendor2, ada juga pelbagai aktiviti, ada juga karnival kerjaya…
JOmmmmmm ramai2 meriahkan #ekspojohorberkemajuan2017

ekspo

22196315_155647405021655_8074942258666204598_n
22279911_155647491688313_418695459117936293_n
22196365_155647565021639_4116499519056818118_n
22281832_155647421688320_3831327080998109616_n

Johor Berkemajuan

Ekspo Johor Berkemajuan 2017 buat julung kalinya akan diadakan di Iskandar Puteri, Johor!
Tempat: Dataran Mahkota, Kota Iskandar, Iskandar Puteri, Johor
Tarikh: 6 – 14 Oktober 2017
Masa: 10 pagi hingga 10 malam
——–
Bangsa Johor dijemput hadir! Pelbagai booth, aktiviti disediakan….

Jangan pening-pening fikirkan jalan jem dan masalah parking untuk ke Ekspo Johor Berkemajuan Johor 2017‼️
Kerajaan Negeri Johor telah menyediakan Bas Muafakat Johor secara PERCUMA kepada semua rakyat Johor untuk hadir ke program tersebut. ?
Berikut merupakan jadual perjalana bagi setiap check point untuk ke Kota Islandar.
Bila lagi nak rasa naik Bas Muafakat Johor kan

img-20171005-wa00401624224180.jpg
img-20171005-wa0039139002949.jpg
22196209_292793807873446_3826138373166036920_n
22196442_292793811206779_7289556922571491661_n
22221521_292793797873447_4131215144955208334_n
22279431_1595151517203498_5569921091746661882_n
22196035_1595151787203471_5310323251470285036_n

source : FB

Churros

Bahan-bahan ( 2-3 org )
• 1 cawan air
• 1 sudu makan gula
• 1 1/4 cawan tepung gandum ( boleh campurkan serbuk cinnamon sekiranya suka )
• 1 biji telur – size L
• 1/2 sudu kecil garam
• 1 sudu makan butter

Cara-cara:
1. Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
2. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan melekat-lekat)
3. Terus masukkan telur dan kacau sebati.
4. Masukkan  nozzle bentuk bintang dan masukkan ke dalam piping bag)
5. Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong dengan menggunakan gunting.

6. Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
7. Taburkan gula atau terus saja celup ke dalam coklat cair. Nyumm !!

Tapi tadi tak sempat buat coklat dip, gula Nutella je… hahaha boleh jelah Syakeela…
Kang takde bekal awak bising…
Churros Mummy versi kurus & gemok, cerah & gelap… hahaha

Brachiation Ladder

Dalam proses mendalami Therapy Brachiation
Parents learn to work with their children in the playful form, in sessions that occur for half an hour, divided several times a day. These sessions must be exactly as they have been explained because the method does not work. Although they indicate that the results will be better than had not been applied. The program for brain damage includes:

Patterning (Generation of patterns): manipulation of limbs and head of

Crawling (drag): body movement forward with the abdomen in contact with the soil

Creeping: body movement forward with abdomen lifted from the ground

Receptive Stimulation: Visual, tactile and auditory stimulation

Expressive activities: for example, collect objects
Mask: breathe in a mask (you breathe back the air you’ve breathed previously) to increase the amount of inhaled carbon dioxide, which is believed to increase the cerebral blood flow
Brachiation: swinging on a vertical bar or ladder
Pregnancy and weightlessness activities: Rolling, give and hanging upside down
Who are you advising?

Once again, the population to which it can be applied is broad. From Cerebral Palsy to down syndrome, autism and developmental retardation. It is also advisable to use children without pathology to learn to read (from age 2) or to develop their abilities to the maximum.

For its implementation and development in 1955, doman created the institute for the achievement of human potential, a non-profit entity in Philadelphia. Over the years, more such centres have been opened up around the world.

“Brachiation ladder adalah nama lain untuk satu set bar monyet. Glenn Doman mula menggunakan brachiation sebagai terapi untuk kanak-kanak yang cedera otak beberapa dekad yang lalu di Institut Pencapaian Potensi Manusia.
Brachiation adalah alat yang sangat kuat dan bermanfaat untuk otak dan badan yang semakin meningkat, kerana ia membina paru-paru, menguatkan bahagian atas badan, dan menyelaraskan otak dengan cara untuk membina kemahiran yang diperlukan untuk menulis, membaca, dan bermain biola.
Kanak-kanak yang mempunyai program kecemerlangan fizikal mereka SEMUA dapat menulis cerita, melakukan gimnastik, dan memainkan biola hebat dengan usia tua berusia tiga tahun, dan sebahagian besar program itu adalah brachiating. ”

“Anak-anak yang membesar dengan memanjat dan bergayut dengan monkey bar mudah menulis kerana:

1. Mempunyai bahagian atas badan (upper body) yang KUAT.
Mereka berdiri dan duduk tegak dengan baik. Ini memudahkan aktiviti menulis untuk mereka.

2. Otot-otot BAHU dan LENGAN juga kuat.
Mereka mudah mengawal kedudukan dan pergerakan lengan ketika menulis. Ini memudahkan aktiviti menulis untuk mereka.

3. PERGELANGAN TANGAN dan JARI JEMARI mereka juga kuat.
Mereka mudah mengerakkan pergelangan tangan ketika menulis. Jari jemari yang kuat tidak mudah penat memegang alat tulis. Ini memudahkan aktiviti menulis untuk mereka.

Jom bawa anak ke taman permainan. Galakkan mereka bermain monkey bar. Kalau tak sempat boleh juga guna pintu gril rumah untuk anak memanjat dan bergayut. Pastikan anda bersama anak sepanjang masa.”

NOtes : Abaikan percampuran bahasa di sini… kekadang Mummy ni identity conflict hahaha… saya sudah mula homeschooling Daryana tapi kali ni kena gunakan cara yang lain sikit…