Lazada Malaysia

Brachiation Ladder

Dalam proses mendalami TherapyΒ Brachiation
Parents learn to work with their children in the playful form, in sessions that occur for half an hour, divided several times a day. These sessions must be exactly as they have been explained because the method does not work. Although they indicate that the results will be better than had not been applied. The program for brain damage includes:

Patterning (Generation of patterns): manipulation of limbs and head of

Crawling (drag): body movement forward with the abdomen in contact with the soil

Creeping: body movement forward with abdomen lifted from the ground

Receptive Stimulation: Visual, tactile and auditory stimulation

Expressive activities: for example, collect objects
Mask: breathe in a mask (you breathe back the air you’ve breathed previously) to increase the amount of inhaled carbon dioxide, which is believed to increase the cerebral blood flow
Brachiation: swinging on a vertical bar or ladder
Pregnancy and weightlessness activities: Rolling, give and hanging upside down
Who are you advising?

Once again, the population to which it can be applied is broad. From Cerebral Palsy to down syndrome, autism and developmental retardation. It is also advisable to use children without pathology to learn to read (from age 2) or to develop their abilities to the maximum.

For its implementation and development in 1955, doman created the institute for the achievement of human potential, a non-profit entity in Philadelphia. Over the years, more such centres have been opened up around the world.

“Brachiation ladder adalah nama lain untuk satu set bar monyet. Glenn Doman mula menggunakan brachiation sebagai terapi untuk kanak-kanak yang cedera otak beberapa dekad yang lalu di Institut Pencapaian Potensi Manusia.
Brachiation adalah alat yang sangat kuat dan bermanfaat untuk otak dan badan yang semakin meningkat, kerana ia membina paru-paru, menguatkan bahagian atas badan, dan menyelaraskan otak dengan cara untuk membina kemahiran yang diperlukan untuk menulis, membaca, dan bermain biola.
Kanak-kanak yang mempunyai program kecemerlangan fizikal mereka SEMUA dapat menulis cerita, melakukan gimnastik, dan memainkan biola hebat dengan usia tua berusia tiga tahun, dan sebahagian besar program itu adalah brachiating. ”

“Anak-anak yang membesar dengan memanjat dan bergayut dengan monkey bar mudah menulis kerana:

1. Mempunyai bahagian atas badan (upper body) yang KUAT.
Mereka berdiri dan duduk tegak dengan baik. Ini memudahkan aktiviti menulis untuk mereka.

2. Otot-otot BAHU dan LENGAN juga kuat.
Mereka mudah mengawal kedudukan dan pergerakan lengan ketika menulis. Ini memudahkan aktiviti menulis untuk mereka.

3. PERGELANGAN TANGAN dan JARI JEMARI mereka juga kuat.
Mereka mudah mengerakkan pergelangan tangan ketika menulis. Jari jemari yang kuat tidak mudah penat memegang alat tulis. Ini memudahkan aktiviti menulis untuk mereka.

Jom bawa anak ke taman permainan. Galakkan mereka bermain monkey bar. Kalau tak sempat boleh juga guna pintu gril rumah untuk anak memanjat dan bergayut. Pastikan anda bersama anak sepanjang masa.”

NOtes : Abaikan percampuran bahasa di sini… kekadang Mummy ni identity conflict hahaha… saya sudah mula homeschooling Daryana tapi kali ni kena gunakan cara yang lain sikit…

 

Tahun baru / Awal Muharam

πŸ‡²πŸ‡ΎπŸŒˆπŸ•ŒπŸ•‹ *SELAMAT DATANG TAHUN 1439 H* πŸ•‹πŸ•ŒπŸŒˆπŸ’žπŸ’ž
“`Dengan segala Kerendahan hati saya sekeluarga Pada Rabu terakhir 1438 H ini, “MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN” jika ada salah dan khilaf di sepanjang tahun 1438 H.“`
“`Semoga dengan kedatangan tahun baru Islam 1439 H nanti akan memberi sinar baru, hijrah dalam diri kita semua dan semoga kita akan sentiasa diberkati dan lbh dirahmati ALLAH SWT.“`
*SALAM TAHUN BARU HIJRIYAH 1439 H*πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ•ŒπŸ•‹πŸ‡²πŸ‡Ύ
          *SAHIDILLA*

Mushroom soup

Menu breakfast ahad lepas..
Garlic bread with Mushroom soup….

Bahan2 :-

100 gm butter
1 cawang tepung gandum
500 ml susu segar
1000 ml air
1 tin cendawan butang
200 gm ayam kisar
300 ml stock ayam (air rebusan ayam @ soup ayam)
1 inci halia
5 ulas bawang putih
halia n bwg putih di cicang halus
1/2 sudu oregano
1/2 sudu basil
1 sudu lada hitam
Garam dan perasa secukup rasa

Cara2
Butter di panas, masuk halia n bwg putih tumis naik bau masuk tepung gaul masuk air, susu kacau hingga sebati masukkan ayam, cendawan stock ayam… jika pekat tambah air sikit… blh letak lada hitam, oregano, basil dan garam juga perasa secukup rasa. Masak hingga memdidih ok siap blh di hidang… selamat mmcuba…

Untuk Garlic Bread

Bahan2nya :-
Bawang putih – cincang
Butter

Cara2nya :-
Bawang putih cincang, saya sagat senang :) dan mudah hehehe
Lepas tu letak butter, saya guna butter Lurpak balance brownies..
Agak2 je sebenarnya ikut citarasa sendiri…

SELAMAT MENCUBA!

Aidil Adha

1st day Aidil Adha… BBQ kat Benut.. kami gerak lepas solat Jumaat.

Tapi tersadai kat shell Kulai dari 3.30pm smpi 5.30pm huhuhu..

Apalah nasib… gara2 tayar bocor lepas tu spare tyre pun tak boleh guna hahaha

Bila tyre lain da sampai. Ganti tyre, teruskan perjalan ke Benut.

On the way singgah Baskin Robbins gara2 teepandang iklan ni hehehe.

Kami beli 3 Junior scoop.. peppermint flavour wajib add on duche leche, world class chocolate and cotton candy.

So kepada yang berkenaan silalah ke BR untuk menikmtinya hahaha..