PERBEZAAN EPO DAN GLA COMPLEX SHAKLEE

10347487_10203475754793165_1960512313693257154_n

EPO

EPO adalah singkatan daripada Evening Primrose Oil . EPO diperolehi dari ekstrak biji bunga Evening Primrose. Ia kaya dengan gamma-linolenic acid ( gamolenic acid atau singkatannya GLA) iaitu sejenis lemak perlu ( essentiap fatty acid). GLA diperlukan oleh tubuh kite untuk proses pertumbuhan dan pengembangan serta perlu diperolehi daripada pemakanan seharian. Selain itu GLA boleh menyembuhkan dan amat berkesan dalam mengatasi masalah wanita. seperti PMS, Kesuburan, Kestabilan Hormon.

GLA yang ada didalam EPO adalah dalam sekitar 7% – 10%.

GLA Complex Shaklee

GLA Complex Shaklee mengandungi minyak borage, minyak bunga matahari, vitamin E dan Omega 6.

GLA diperolehi daripada minyak yang diekstrak dari biji bunga borage adalah 2 kali lebih tinggi dan pekat jika dibandingkan GLA yang terdapat didalam EPO.

Kandungan GLA yang tinggi terbukti lebih baik untuk menghadapi pelbagai masalah berkaitan PMS, Arthritis, Ekzema, kesuburan, kestabilan hormon.

Kandungan Vitamin E pula membantu untuk melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imunisasi dengan memelihara intergriti sel

Omega 6 pula digunakan untuk membentukkan prostaglanding. Prostaglanding merupakan hormon yang mengawalatur proses badan secara normal .

Borage Seed mengandungi 17%-25% kandungan GLA.

BAHAN UTAMA GLA COMPLEX
GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandung asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, telah lama digunakan untuk menyelesaikan masalah kewanitaan dan sakit sendi. Ada setengah menganggap EPO ini
sebagai nutrisi seperti DHA, EPA, lain-lain. EPO sebenarnya adalah minyak dari bunga english primrose.

Dalam minyak english primrose ini mengandung GLA (gamma-linolenic acid) dan GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.

Perbezaan English Primrose Oil dengan Borage Oil?

* Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebesar 25% dibandingkan 10% GLA dalam EPO.
GLA yang lebih tinggi adalah lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, ekzema.
GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun,tapi biji bunga borage).
Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks.

ALERT YE :-

tidak semua orang boleh ambil GLA..

– GLA tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran awal.

– Omega-6 tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh meningkatkan risiko sawan.

Gla ni ada 2 cara nak makan. Bergantung kepada kitaran haid kita.

1. Kalau kitaran haid tak teratur & kita ambil gla utk betulkan kitaran haid, kena ambil gla 2 biji setiap malam

2. Kalau kitaran haid dah cantik & kita ambil gla utk kesuburan, ambil 1 biji gla setiap malam dari hari 1 hingga sehari sebelum ovulasi. Tak kira darah haid kering hari ke berapa pun. Sesetengah org salah faham, ingatkan ambil waktu period sahaja

Mcm mana nak tau bila waktu subur? Kita boleh anggarkan dgn cara membuat kiraan ikut jumlah hari dlm kitaran haid masing2..

Promosi berbaloi bulan ini… nak tahu lanjut hubungi saya ye…

 

Shaklee ID 852458
FOR MORE DETAILS or ENQUIRE
PM OR EMAIL dasymaju@gmail.com
OR FOR FAST RESPONSE SMS/WHATSAPP +60197562055

1 comment
  1. nice sharing

Comments are closed.