Puri Kurma

image

Oleh kerana Damia dah 6bulan mummy decide untuk beri dia makan..

Her 1st food puri kurma..
Mula2 perancangan Mummy nak buat mcam masa Dahiyah Syahmina dulu jadikan stok, tapi Mr.hBy kata masak tiap2 ari huhuhu hamba yg menurut perintah..

Cara2 penyediaan puri kurma
-kurma buang biji pastu kukus kurma kemudian blend kemudian tapis.. masa blend tu mummy guna air zamzam ckit utk cairkan

Kenapa kukus tidak direbus??
Kerana utk mengekalkan nutrien klu rebus nutrisinya akan pergi ke air rebusan, mana2 pun boleh hehehe

Kenapa KURMA..
Kerana Mummy nak ajar dia makanan sunnah.. pastu nanti boleh ah bagi Damia, Qaseh Gold Junior :) hehehe

Cubaan pertama petang semalam buat cair2 kesudahannya x cukup dia makan huhuhu

Baju naik koreng x nyempat minyak disuap.. so kite tunggu dan lihat 4days rule ye untuk bagi dia serasi..

Dlam minda Mummy pasni nak bagi epal, carrot, brokoli ikut turn kan tetapi silap2nya bila da tlambat bangun kompem pisang @ avocado jadi mangsa hehehe berangan bkan main lagi macam rajin :D

image

Budak koreng.. kalau tengok kakak2 abang main dia pun ada hati nak join sama huhu