Posted in Daneen

Sedas Kena

Arini paso malam
me cume beli soto meehoon & nasi, kuew tiew goreng,
laksa penang & tauhu bakar.
Lepas maghrib kitorang makan
coz ayah ada meeting pasukan bola lepas isya’
sambil kemas² meja makan borak² ngan hubby
pastu panggil anak², tapi me still lagi berbual ngan hubby
Danish datang dia terus makan kuew tiew goreng
pastu Daneen dtg makan gak
me ngan hubby sambil makan sambil bual
Daneen ngan selamba muke x bersalah
“Ngah makan matan mana boleh boyeh berbual”
me ngan hubby terus diam, tp still x puas ati
“Dah diam makan jek…kalau kakak cakap pasni kena ngan Mummy”
pastu dia senyum jek pastu dalam ati tertanya mana lak belajo ni
selama ni dia xkisah pun….
hihihi bengang gak kena tegur ngan anak yg kecik
pangai minah ni skang susah nak dijangka
nampak x gambo BB kesayangan dia kat bawah ni

dah hitam melecin
semalam pagi² dah bangun pastu terus masuk bilik tengok Mummy iron baju sekolah abang, sekali Mummy dengar bunyi
“Coooot CChhooot”
sekali toleh belakang tengok dia ngah isap hidung BB
bukannye pepet dia dihisap
then me tegur dia cakap
“Kakak jangan ah hisap BB nnt putus”
dia terus nonggeng di baling BB kat me
dia terus lari kat hall sambil membebel
“Mummy jahat jaat x sayang kakak”
then ayah lak tanya nape Kakak
“abis Mummy jaat, x sayang kakak”
adeh xleh di cakap lak minah ni
sehari sebelum tu me marah dia coz ngah tuang air panas dia kacau tertumpah kat tgn me bayangkan klu kena dia, me naik angin
me pukul pukul tangan dia beberapa kali
xde ah kuat mana pun
sekali dia punye melolong terus kuar umah
nangis² meraung bagai terus lari umah nenek
kebetulan smpi jek umah nenek, ayah pun balik
tok’ayah cakap
“Anak awak lari umah ni” sambil tjuk Daneen
skang ni dia macam xleh ditegur kalau x ngamuk, lari
adeh kdg2 rasa cam nak nangis jek
me dah xtau camne nak wat biar dia dengar nasihat ckit…
….fenin fenin….

pic10-1

22 thoughts on “Sedas Kena

  1. wah.. gitu rupanya daneen ni.. uih.. susah tu.. mungkin daddy dia kena garang sikit la.. macam kami time kecik2 dulu, bapak bukan main garang! takut!!!!!

  2. aduh ….pening2……sakit kepala cmni…dia manja sgtlah tu….kene lak, nenek dia yg jaga…mmglah menjadi…..

  3. samalah mcm anak akak yg bongsu, x leh kena tgur sikit, mesti merajuk. yg best kalau akak tegur, dia retaliate, kalau ayah dia tegur dia merajuk dan menangis. sah2 daddy’s girl ni tau.

  4. long..die manja sgt ni kot..dh pndai lari umah dh bdk kcik ni..geli plak ati bace..hehehe

  5. penat nye nak layan karenah daneen nie..kuat merajuk, tapi girl takpe la merajuk..macam Ian tu, tak pandai merajuk but kuat nangis! tak larat gak..penin mummy mummy nie kan?

  6. hehehe..pangai daneen ni sama jek cam damia…tp damia xderla lari dr umah…abis kuat pun melalak jelah…pastu cubit kitelah…klu marah tu mmg x mkn saman…sy pun x tau nak wat caner gak…meh la kak…kite sama2 fenin…hehehe…

  7. Siti -> Gaknye ah bukan takat nenek yg jaga dari baru lahir smpi 1y6m noyang yg jaga tu yang lebih2 manjanya

  8. fenin-fenin..sabar la ye, sy pown noty mase kecik,naik bas ngan tok,selipar sy buang ikot tingkap!!ha, sape nk dukung??hehehehe..

  9. Mkin kuat majuk kan Daneen nie..meh cni auntie geget pipi tue..Tkpe Mummy jgn tensen2 tau..Dorang nie memg tgah mcm2 pangai kan..smala ngn si Qaseh tue huhu

  10. hahahaha…kuat majuk gak ek si cute daneen tuh. siap gheti lari dr umah tueee…hahaha.

    mmg fenin ek jg anak….camnoooo ler nnti pangai anak² Zie. mahunyer fenin gak aku weh..

    :P bluekss

Comments are closed.