Posted in Tutorial

X nak widget hilang

C&P dr Dunia Cik Ara..untuk dikongsi bersama korang..
dan untuk simpanan Mummy yg buta IT ni..
jom2 belajar..

1. Gi kat Layout -> Edit HTML

2. Kemudian search widget2nya dulu
kat bahagian Sidebar .
Kalau korang punye widget2 ada kat Header ker,
Main-Wrapper (Blog) ker atau Footer ker,
copykan kesemuanya utk elakkan daripada hilang.

3. Contoh: highlightkan dan copy semua widget2 kesayangan
dan letakkan dalam notepad untuk sementara macam gambar kat bawah:

4. Kemudian pun upload template baru,
dan akan terpapar satu amaran seperti gambar di bawah:


5. Tips. Jangan klik Confirm & Save

6. Kemudian cari balek dan
pastekan balek widget2 yang simpan dalam Notepad tadi di bawahnye.


7. Kemudian Save Template. Bukan Confirm and Save.

8. Jika ada widget2 id yang sama, tukarkan saja id yang lain. contoh: kalau dah ada widget ID HTML1, tukarkan kepada HTML2 atau HTML10 ker..
sebab widget2 ni kalau ada ID yang sama memang xbleh bersama sampai2 bila..
depa dengki kot kohkhohk!

9. Kesimpulannye, widget2 takkan hilang dan xperlu risau lagi setiap kali upload Template yang baru.

10. baca bismillah dulu sebelum buat…hehehh

nota belajar: seblm uat tue better copy semua coding dulu kat notepad..mane tahu korang tersilap tekan… habis hilang semua..kekeke

Till next episode…

2 thoughts on “X nak widget hilang

  1. mmmmm..
    memang ler widget x ilang kan

    tp all link…ilang kan?
    kena set balik kan?

    sbb penah buat
    and penah kena sbelum ni

Comments are closed.