AL-FATIHAH

Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan. (Surah al-Anbiyaa’: ayat 35)

Surat Al Fatihah

Semalam genap sebulan arwah pergi
Al-fatihah untuk arwah Alif Haiqal
perginya pada hari Jumaat, 05/07/14 bersamaan 8 ramadhan 1435

image

Mati itu pasti… cepat atau lambat je.. kita sendiri pun tak tahu..
Dari semalam teringat2 kata2 dari wechat arwah

10485662_267653650107608_600137528925417402_n

Dan bagi umat ada tempoh ajalnya (yang telah ditetapkan), maka apabila datang ajalnya, tidak dapat mereka melambatkan walaupun sesaat, dan tidak dapat pula mereka mempercepatkannya
SURAH AL-ARAF ayat 34

Sedikit Kisah Buat Renungan
MALAIKAT MAUT DENGAN PEMUDA BERIMAN

Malaikat Maut telah memberi salam kepada seorang mukmin dan orang mukmin tersebut pun menjawab salamnya.

Malaikat Maut berkata : “Sebenarnya aku ada hajat hendak disampaikan, tetapi aku akan beritahumu dekat telingamu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Silakan, sebutkan hajatmu itu”

Malaikat Maut berkata : “Sebenarnya aku adalah malaikat maut”

Orang mukmin tersebut berkata : “Selamat datang, sudah sekelian lama baru kamu datang kepadaku. Demi Allah ! tidak ada di bumi ini tempat jauh yang hendak aku pergi, melainkan aku hendak berjumpa kamu”

Malaikat Maut berkata : “Kalau kamu ada hajat, sila tunaikan dulu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Wahai malaikat maut ! Aku tidak mempunyai apa-apa hajat yang lebih besar selain cintaku kepada Allah dan aku hendak bertemu denganNya”.

Malaikat Maut berkata : “Pilihlah cara bagaimana engkau kehendaki aku mengambil nyawamu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Sanggupkah engkau melaksanakan kehendakku ?”

Malaikat Maut berkata : “Ya, aku sanggup, katakan saja sebab memang aku diperintahkan begitu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Wahai malaikat maut ! Tinggallah aku sebentar kerana aku hendak berwuduk dan solat, ambillah nyawaku ketika aku sujud”

Akhirnya malaikat maut mengambil nyawa orang mukmin tadi ketika beliau sedang sujud mengadap Allah SWT.

Kami Jumpe…….

Mamat ni, Zikri Syahmi
Daneen yang dok cbuk ajak tengok Zikri
sape baby ni, me ada citer kat SINI
alah yang Daneen dok cbuk ajak beli baby tu ni lah budaknye.
Sampai skang kalau jumpe baby mesti dia kata ZIKRI teringat ah plak kat anak sedara.
hhihii klu ikut pangkat anak sedara, tapi Daneen xnak kena panggil Maksu
dia suh panggil dia kakak, dia panggil Zikri, adik
huhuhu bukan main lagi ko dik xnak turun pangkat nak uda senantiasa.

[Note : Bila dapat jumpe Zikri lagi gaknye, geram tengok body berketak]

footer

Alamanda

Selepas makan2 di hospital Serdang
kami menuju lak ke ALAMANDA
dalam pala ni bila nmpk Alamanda, teringatkan IZIS JERUK
hikshikshiks cam orang mengidam plak.
Bukan me jek Daneen pun pantang klu gi sini mesti cari jeruk dulu.
Daneen klu jumpe jeruk buah salak makoiii seronok tengok dia makan…

Anak dara ni klu jumpe benda ni mmg x lepas peluang…
Merry Go Round katanya….

Masa ni lepak2 kat ground floor
nasib masa duduk kat situ air pancutnye belum berfungsi
kalau tak memang naya.

Pastu gi melayan budak2 main bowling
bukan setakat anak2 jek bapak budak pun join sekali.
Daneen muke tension jek coz x dapat main
pastu skang ni asik cakap jek
“Adik dah beso nnt boyeh main bowling tak, Mummy”
sebagai Mummy mithali, ya kan jelah jawapannya.

Pas dah penat2 berjalan & berbowling
singgah makan di A&W, ada maskot tapi x snap plak coz Daneen takut.
Pas makan2 g spital semula untuk tengok Baby…
Nak tengok baby tungguuuuu…

footer

Hospital Serdang

Seterusnya kami ke hospital Serdang

watpe? sape sakit?
hehehe tgg orang bersalin klu nmpk pic’s banyak kat depan dewan bersalin

Bila camera dapat kat diorang
nilah hasilnye, semua gambo depa actually banyak lagi
tapi x larat nak masuk semua tgk SINI
MIL,SIL & BIL
ngah tunggu anak my SIL pic yang atas belah kiri tu bersalin
belah bawah tu SIL & BIL
kitorang gi ngan diorg anakbanak + MIL
Ini kami lagi…..
lepas makan ada lagi xtvt kami
sementara menunggu masa untuk masuk ke wad kul 12.30pm.
sungguh ketat syarat kemasukan ke ward… menyampah…

footer

Petang Raya AidilAdha

Belah petangnye plak kitorang ke umah Cikgu TokYang
hihihih Daneen yang bagi gelaran tu.
Kat sana yang ada cume family NekCom, NekNgah, TokUsu & our family jek
yang lain belum balik lagi @ mungkin tak balik.


Pic’s ni semua taken by PakNgah
nak test menggunakan jenama Nikon katanya
berlagak sungguh okey!!!
Mule2 byk gambo tak jadi
bak kata CDOT klu guna filem gulung mmg membazir
nasib ah skang ni guna memorycard boleh delete2 hehehe
dia biasa menggunakan CANON
katanya friendly user
tapi kata Daneen lak “MESRA PELANGGAN”
apedaa anak dara tu sembarang tul.
ada ah ckit2 PakNgah ajar macam titik fokus, ISO & exposure.
Itu semua Mr.hBy yang mendengar,
Mummy hanya makan, makan & makan sahaja :)

Aritu gak ada celebrate b’day lagi.
Kali ni b’day budak tembam
QURRATUL’AIN
yang ke-2 tahun.
Bulan depan Ain bakal dapat adik mudah2an selamat UMInye melahirkan.
wat family jek, goodies bag untuk budak2
kismis & stationery.
Untuk bapak & mak budak Yassin & kismis.
Agenda belah malam plak
Mr.hBy & anak2 gi umah MIL
while me stayed @ home watching
Nur Kasih & Taubat Nasuha
menjejeh airmata weii melayan citer2 tu
ape punye gembeng ah….

Okey tu ending hari pertama raya
Nak tau ari ke-2 & ke-3 ape yang kami lakukan
tungguuuu next episode ye……..

footer