Puri Kurma

image

Oleh kerana Damia dah 6bulan mummy decide untuk beri dia makan..

Her 1st food puri kurma..
Mula2 perancangan Mummy nak buat mcam masa Dahiyah Syahmina dulu jadikan stok, tapi Mr.hBy kata masak tiap2 ari huhuhu hamba yg menurut perintah..

Cara2 penyediaan puri kurma
-kurma buang biji pastu kukus kurma kemudian blend kemudian tapis.. masa blend tu mummy guna air zamzam ckit utk cairkan

Kenapa kukus tidak direbus??
Kerana utk mengekalkan nutrien klu rebus nutrisinya akan pergi ke air rebusan, mana2 pun boleh hehehe

Kenapa KURMA..
Kerana Mummy nak ajar dia makanan sunnah.. pastu nanti boleh ah bagi Damia, Qaseh Gold Junior :) hehehe

Cubaan pertama petang semalam buat cair2 kesudahannya x cukup dia makan huhuhu

Baju naik koreng x nyempat minyak disuap.. so kite tunggu dan lihat 4days rule ye untuk bagi dia serasi..

Dlam minda Mummy pasni nak bagi epal, carrot, brokoli ikut turn kan tetapi silap2nya bila da tlambat bangun kompem pisang @ avocado jadi mangsa hehehe berangan bkan main lagi macam rajin :D

image

Budak koreng.. kalau tengok kakak2 abang main dia pun ada hati nak join sama huhu

Cerita kelahiran Nur Damia Syakeela

Hahaha ni 6 bulan lepas punye citer :), arini genap 6bulan Nur Damia Syakeela

26 Feb 2013
Masih lagi keje macam biasa..
Petang balik keje siap gi paso malam :-)
Pastu kalau x silap malam tu ada bola masa tengah menonton ngan Mr.hBy tiba2 perut rasa semacam memulas, gi bilik air check pantyliner tgk ada kesan darah ckit, pastu panggil Mr.hBy suh tgk and nak confirmkan betul darah ke pe? Jawapan Mr.hBy ntah xtau, rupa2nya dia da nervous, gabra x tentu arah…
Lepas tu Mummy cuci ape yg patut tiba2 kuar darah seketul campur lendir, masa tu relax lagi sbb xde sakit nak bersalin pun :-)
Bila da cuci and tengok cam tak sakit terus msuk bilik tido, Mr.hBy ngah siap gi keje sblm tu dia smpt cakap “Baby jangan kuar dulu kesian Mummy nak makan brownies” Ceh sesuka ati huh!!!

27 Feb 2013
Masih lagi keje, xtvt seperti ari2 biasa.. Check jalan pun baru buka 1cm.. Lendir darah tu xde keluar lagi..

28 Feb 2013
Da cuti keje, pagi tu anta Syahmina umah maklong, gi ofis jap amik ape yg patut then ikut Mr.hBy kuar dia ada keje… Sakit ckit2 jek rasa, tapi wat dunno jek sbb x sakit cam nak bsalin pun.. Kalau ikut klinik kerajaan sepatutnya arini da gi hospital kna paksa bsalin sbb diabetis huhuhu

3 March 2013
Sempat lagi siapkan peplum Cik Mina marathon pagi tu sementara Mr.hBy anta Danish gi training futsal.. Pukul 9am nurse dari Klinik Desa datang umah checkup tgk da bsalin ke belum? Kak Ros tanya xde sakit ke? Pastu dia tanya bila masuk hospital, cakap ngan dia tgk 8hb mcmana dulu, kalau ada jalan trus masuk… Pastu check jantung baby ok kata dia da siap semua dia pesan esok, Isnin gi klinik check jantung baby.. Saya yang menurut perintah mengiyakan sahaja hehehe… Dalam pukul 10.30am smua da siap baju Cik Mina pun da siap, kami bergerak ke rumah MakYah, yeye makan free sbb ada kenduri tunang Along Leha..
Dalam perjalanan tu gi amik brownies yang ditempah pada kak Siti.. Kat umah kenduri x makan ape pun cuma kacang pool jek byk duduk dalam bilik sbb sakit perut, yang paling byk brownies hahaha sendiri bawak sendiri makan byk sedap ok browniesnya… Sebab sakit prut jek Mr.hBy naik risau masa belah lelaki datang, called dr dlm bilik dia terus datang tanya napa da sakit sangat ke? Huh padahal saya tipon nak suh dia amikkan pampers Dahiyah nak salin pampers da penuh adoyaiiii.. Mr.hBy cakap baby nanti jangan kuar dulu tunggu Dr. Laila balik 8hb huhuhu boleh ke nak tunggu2 gitu

4 March 2013
Sebagaimana yang diperintahkan pagi tu dalam pkul 9am gi KD check jantung baby, smpi klinik tgk keta banyak maknanya ramai ah org, Mr.hBy cakap dia anta Mina dulu umah Maklong, nanti datang semula sbb org ramai tkut Mina buat hal…
On the way ke klinik gasak menenyeh buku merah sementara tgg Mr.hBy kat car wash.. Nasib masuk jek klinik Kak Ros ada lagi so trus dia panggil masuk dalam check smua ok, pastu bual ngan dia cakap da 3 ari kuar lendir warna hijau, dia tany sblm tu putih ngan kuning ada kuar x? Bila Mummy jawab xde mula2 putih ah mcam biasa cuma 3 ari lepas jek trus ijau, dia cakap klu ikut dah tlebih ari suspect baby da berak dalam perut, dia suh jumpa doctor aritu jugak jangan tunggu2 lagi.. Dia tanya nak jumpa doc mana? Kalau doc kat KK dia buat surat, kalau nak jumpa gunae kat PSH trus pegi arini jugak.. Bila dgr mungkin baby da tberak dalam perut huwaaa Mummy yang memang gembeng da nak nangis dgr huhuhu.. Terus called Mr.hBy cakap da settled smua kna gi PSH sbb nurse cakap mungkin baby da berak dlm perut.. tanpa berlengah ambil beg kat rumah kain baju anak2 semua standby lebih letak umah maklong…

image

Sampai PSH lebih kurang pukul 11am dan kebetulan aritu operation day Dr. Noraini so kna buat ctg dulu.. kata nurse ada kontraksi x rasa ke? sebab tengok muka Mummy relax jek cam xde perasaan huhuhu…

image

Peneman susah & senang.. Nasib masa dalam bilik operation xleh masuk, klu boleh gaknya dia ngikut :)

Dari pukul 1pm duduk kat LR akhirnya pukul 4pm baru masuk OT

 

image

image