AL-FATIHAH

Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan. (Surah al-Anbiyaa’: ayat 35)

Surat Al Fatihah

Semalam genap sebulan arwah pergi
Al-fatihah untuk arwah Alif Haiqal
perginya pada hari Jumaat, 05/07/14 bersamaan 8 ramadhan 1435

image

Mati itu pasti… cepat atau lambat je.. kita sendiri pun tak tahu..
Dari semalam teringat2 kata2 dari wechat arwah

10485662_267653650107608_600137528925417402_n

Dan bagi umat ada tempoh ajalnya (yang telah ditetapkan), maka apabila datang ajalnya, tidak dapat mereka melambatkan walaupun sesaat, dan tidak dapat pula mereka mempercepatkannya
SURAH AL-ARAF ayat 34

Sedikit Kisah Buat Renungan
MALAIKAT MAUT DENGAN PEMUDA BERIMAN

Malaikat Maut telah memberi salam kepada seorang mukmin dan orang mukmin tersebut pun menjawab salamnya.

Malaikat Maut berkata : “Sebenarnya aku ada hajat hendak disampaikan, tetapi aku akan beritahumu dekat telingamu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Silakan, sebutkan hajatmu itu”

Malaikat Maut berkata : “Sebenarnya aku adalah malaikat maut”

Orang mukmin tersebut berkata : “Selamat datang, sudah sekelian lama baru kamu datang kepadaku. Demi Allah ! tidak ada di bumi ini tempat jauh yang hendak aku pergi, melainkan aku hendak berjumpa kamu”

Malaikat Maut berkata : “Kalau kamu ada hajat, sila tunaikan dulu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Wahai malaikat maut ! Aku tidak mempunyai apa-apa hajat yang lebih besar selain cintaku kepada Allah dan aku hendak bertemu denganNya”.

Malaikat Maut berkata : “Pilihlah cara bagaimana engkau kehendaki aku mengambil nyawamu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Sanggupkah engkau melaksanakan kehendakku ?”

Malaikat Maut berkata : “Ya, aku sanggup, katakan saja sebab memang aku diperintahkan begitu”

Orang mukmin tersebut berkata : “Wahai malaikat maut ! Tinggallah aku sebentar kerana aku hendak berwuduk dan solat, ambillah nyawaku ketika aku sujud”

Akhirnya malaikat maut mengambil nyawa orang mukmin tadi ketika beliau sedang sujud mengadap Allah SWT.

Xtvt di ari Sabtu

Sabtu lepas 3/11/2012 awal2 pagi dah keluar anakbanak
mula2 pergi ke PC Expo 2012 di Persada nak cari barang sikit

lama jugaklah kat Persada tu lebih kurang dalam 2jam daru jam 11am-12pm++
lepas tu gerak ke Aeon Tebrau City plak sebab Mummy dapat sms dari Sustagen hehehe ngejar susu promosi untuk DaSy :)
masa kat Persada tu Danish merengek nakkan jajan Tasco ke apentah namanya
RM10 1 beg ada 5 beg dalam keta Danish ngan Daneen dah pegang sorang 1 mestilah si kecik nak jugak dapat pegang plastik kosong pun jadilah puas ati asal dapat pegang hehehe

Kami lunch di Chicken Rice tu pun Mummy dah lapar yang amat
anak2 dah dapat main games kat sustagen tu x ingat nak makan langsung huhuhu
cerita ape yang ada masa Sustagen fair tu nanti next entry ye..

Sejak dah besar ni hehehe besarlah sangat baru 1y7m ni Syahmina xnak makan di suap
semua nak buat sendiri, berdikari konon :)
asal bahgia sukati ah nak…
pantang nmpk kite nak amik gambo dia mesti buat macam ekspresi wajah, pastu nak tengok lawa ke tak hehehe

ni plak budak majuk sebab xdapat masuk Toy “R” Us hahaha

Yang ini plak perasan comel jugak ada jek gayanya huh!!

image

Budak majuk tapi bila makanan sampai dia yang makan dulu
gara2 tergoda ngan rojak buah sampai jatuh kerusi makan, pastu malu terus benti makan tolak Syahmina dalm stroller :)

image

Jot’s :: 23minggu sudah

Kapten…

Ini adalah entry tertunggak miahaha memang da membesar penyakit ‘M’

Makan2 di Kapten, kesimpulan yang boleh di buat makanan okey cume rasanya sos kna improved ckit kot, just my two cents :)

image

Deco yang menarik, yang paling menarik minat Daneen selipar di tangga tu so cute she said

image

Ini antara yang kitorg amik and order
Pudding mango and choc fudge is recommend memang terbaik
Fudge x sempat snap Mummy yg order tp dpt makan ckit sebab da masuk mulut org lain dulu cissss
Puding tu terbaik sedap,lazat hehehe niat asal nak bb syahmina makan tp Mummy yg over sudu ke mulut sendiri hehehe

Ok that’s all review makan2 di Kapten… Ahoy kapten :)

Jot’s :: Rasa cam nak bcuti….

Lives with…

If a child lives with criticism, he learns to condemn.
If a child lives with hostility, he learns to fight.
If a child lives with ridicule, he learns to be shy.
If a child lives with fear, he learns to be apprehensive.
If a child lives with shame, he learns to feel guilty.
If a child lives with tolerance, he learns to be patient.
If a child lives with encouragement he learns to be confident.
If a child lives with acceptance, he learns to love.
If a child lives with recognition, he learns it is good to have a goal.
If a child lives with honesty he learns what truth is.
If a child lives with fairness, he learns justice.
If a child lives with security, he learns to have faith in himself and those about him.
If a child lives with friendliness, he learns the world is a nice place in which to live to love and be loved.

C&P dari SINI…. rasanya memang ada kebenarannya, rasanya inilah yg dialami sekarang ini huhuhu

Wonderland

Kami nak ke sini esok
yeye miahaha Mummy yang over excited bukan anak2 :D

Lepas tu terus ke Pahang amik makcik DaSy balik cuti sem.

Jot’s :: Last amik darah kul 8.30pm malam ni tapi result semua negative :(