Khasiat berpeluk

KHASIAT PELUK ISTERI

Dapat Info ni dari web sebelah so copy n paste kat sini tuk buat tatapan yek.Tapi peringtan khusus untuk yang sudah berkahwin sahaja yek bagi yang belum tu belajar dulu tapi janngan di praktikkan ye:-).

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan Dan tahap kesihatan.

“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap Hari kerana pelukan Dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

“Bagaimanapun, sebagai seorang Islam Kita tidak harus lupa ajal Dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan Dan Seks: Penawar Dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit’ di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini Hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit Dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik Dan kesihatan sentuhan, pelukan Dan gurau senda antara suami Dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w.

Tambah beliau, Ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol Dan meningkatkan kesihatan isteri.

“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda Dan berketerampilan menarik.

“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik Dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,” kata Fadzilah

Till next episode…

2 Replies to “Khasiat berpeluk”

  1. siti dah penah dpt email ni dan praktiskan..dan klako bila pg2 peluk hubby smbil kira 10 saat…ha ha ha..dan hubby siap tanya, dah cukup 10 saat belum?…ha ha ha ha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *