Melampau

Aksi melampau nononono
Siapa yang melampau?
sapa lagi budak kecik 2 orang tu ah
huish kadang2 macam terkena tekanan perasaan Mummy rasa
sekarang ni makin melampau2
ape yang melampau mulut, perbuatan yg melampau

as for Danish
dia tak berapa sangat mulut dia bercakap yg bukan2
coz dah beso, dah sekolah jadi dia fikir
klu dia cakap mesti kena marah
tapi bila sekali keluar dari mulut dia menyakitkan hati ok!!

Pernah sekali bergaduh ngan Pak Usu dia
“B**I” kuar dari mulut dia
mana plak berlajar ni
kena lada mulut ngan ayah start dari tu x pnah sebut lagi

Pasal kes khemah lak pening nak menjawab
tiap2 ari menanya bile nak beli khemah
1 mgg sebelum beli, tpon ayah masa tu ayah ada keje kat Larkin
ayah kata nnt ada rezeki adalah
bile dah letak phone

“Mummy jek ah beli”
“Kan ayah kata nanti ayah belikan abang sabo ah”
“Yelah lambat tapi lambat sangat ayah dapat rezeki”
Mummy dah tak tau nak jawab ape ok melainkan sonyap jek

Lagi 1 incident mlm tadi
selalu klu ayah keje malam
sebelum gi anak2 masuk bilik pastu kiss sana kiss sini
nnt mcm doa danish kuar k
ni doa tuk ayah gi keje katanye lebih kurg ah ayatnye coz Mummy xtau sgt
“Ya Allah, Ya! Tuhan ku murahkan ah rezeli ayah……….. anak2”
mlm td dah lepas dia bc doa dah 15min ayah still x gerak gi keje lagi ayah baring2 dulu
sekali mamat ni boleh dia cakap
“Ayah tak gi lagi nanti rezeki tak masuk lama2 sangat”
hahaha macam nak pecah perut Mummy dgr

as for Daneen
ape yg abang cakap tu ah dia cakap
tapi abang cakap sekali
dia praktikkan selalu okie…
dah ah tu kata dia xnak mmg jgn harap dia nak bt ape yg kita suruh ok

“Adik mandi cepat”
“Kejap”
“Adik cepat”
“Taknak nak ngan nenek”
selagi nenek tak datang selagi tu dia x bergerak
jadi tunggul tak bergerak2 ok
klu xpun dia cpt2 lari gi umah nenek

lagi 1 suke cari pasal
klu barang dia kedekut nauzubillah
pnah sekali bertumbuk ngan neighbour depan umah
boy ok budak tu melalak terus balik
Mummy yg takut coz bapa budak tu
dgr sore anak dia melalak terus ke pintu
tanya anak dia nape
anak dia cakap Daneen tumbuk
nasib baik bapak dia diam pastu
klu tak huhuhu takut weiiiiii

klu dia dah boring
tiba2 cari pasal
klu org ngah baring bantal di ambil
pastu kita marah
“B***H” katanya
bila kena marah melalak macam org kena dera

suka berjalan bila dah berjalan tak nak balik ok
ada sekali gi AEON BI
lepas makan2 balik
minah ni boleh plak berkata2 sambil melalak tah hingat dunia
“Adik tak nak bayik, nak jalan”
“kan dah puas jalan nak gi mana lagi” ayah tanya
“Adik nak jalan jauh2”
wah demand betul tak puas2 berjalan
ayah ambik kesempatan ngata
“Like Mother Like Daugter”
tak puas2 asik nak berjalan

selalu sebelum tido
ayah akan praktikkan (Mummy x kuasa nak melayan)
baca doa tido & Ya Latif pada Danish
Daneen akan ikut mlm tadi
dah baca doa tido
“Ya Latif dah baca” Mummy tanya
“Dah baca slow2 mana Mummy dengar”
pastu Mummy istighfar cos terperanjat
“astaghfirullahalazim”
“Ape mummy, Astaghfirullah alazim”
dia istighfar gak slow2 tapi Mummy dengo dia cakap
dalam hati lantak ah nak ape org cakap semua ko ikut….

1 lagi klu org2 tua berbual
pantang dengar perkataan
“nak gi ……..”
capat2 dia sampuk “Nak ikut”
dalam kepala dia ingat nak berjalan jek gaknye

Kadang2 penat nak melayan ape yang di cakap cos Mummy ni bukan jenis suka bercakap ok
macam2 soalan ditanya bile
Mummy datang bulan kena marah ah gamaknya
sbb tu tugas2 tu diberi kat ayah untuk melunaskannye hehehehe
“THANK YOU AYAH”

Till next episode…

2 comments
  1. aduh mummy….peningnyer…itu baru babca, belum tgok depan mata lg…kalau kena kat sitilah, mmglah cnfirm mia tu asyik kene marah je…la ni pun, pntng org buka capai tudung, dia tahu mak dia nak kuar, dia dah tunggu depan pintu smbil pegang kasut..hu hu hu

  2. siti –> sama ah la ni klu nmpk org2 pakai tudung jek dia dah melekat mcm kena gam tkut kena tgl… hahaha klu tang marah tu mmg dah tiap2 ari usah dicakap

Comments are closed.